Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Tο πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα [video]

Διαβάστηκε από 19753 αναγνώστες - 10/9/2020

Ποια ήταν η πρώτη Ελληνική βιομηχανία οχημάτων? Πότε δημιουργήθηκε, ποιο ήταν το πρώτο μοντέλο που βγήκε από την παραγωγή και ποια η κατάληξη της δικής μας αυτοκινητοβιομηχανίας?

Το αυτοκίνητο ήταν πάντα ένα από τα πάθη των Ελλήνων, ακόμα και στην «πρωτόγονη» εποχή της χώρας μας, που ακόμα έκαναν κουμάντο οι αμαξάδες στους δρόμους της Αθήνας. Τα δείγματα ήταν σαφή πως θα λατρέψουμε τα αυτοκίνητα, και θα ασχοληθούμε έντονα μαζί τους. Ποιος ξεχνά πως το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής στον κόσμο ήταν Ελληνικό από την εταιρία του Γουλανδρή ή το πρώτο crossover και πάλι σχεδίασης της Neorion?



Η πρώτη Ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία είναι η Ν. Θεολόγου που ιδρύθηκε το 1916. Ο Νίκος Θεολόγος (ιδρυτής και σχεδιαστής) είχε μεταναστεύσει στην Αμερική για αρκετά χρόνια και μάλιστα είχε εργαστεί για χρόνια στην Αμερικανική βιομηχανία αυτοκινήτων, με μεγάλη επιτυχία. Στις αρχές του 1914 αποφάσισε να επιστρέψει στην χώρα, αλλά το πάθος του για τα αυτοκίνητα δεν είχε σβήσει…

Ετσι λοιπόν, αποφάσισε να δημιουργήσει την δική του εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων, σε μια εποχή που η φτώχεια ήταν μεγάλη, και τα μέσα ώστε να ασχοληθείς με κάτι τόσο πρωτοποριακό, ήταν ανύπαρκτα. Ο Έλληνας μηχανικός αυτοκινήτων, κατάφερε να βρει τις λύσεις και να προχωρήσει στην σχεδίαση και κατασκευή του πρώτου Ελληνικού αυτοκινήτου. Το αποτέλεσμα ήταν λοιπόν, δυο χρόνια μετά την ίδρυση της βιομηχανίας, να δημιουργηθεί ένα διθέσιο μοντέλο με κινητήρα από μοτοσυκλέτα και να ξεκινήσει έτσι η «βαθιά» ιστορία των Ελληνικών αυτοκινήτων.
 

Στην πορεία η βιομηχανία ασχολήθηκε πιο πολύ με την σχεδίαση και κατασκευή λεωφορείων και αμαξωμάτων, αλλά στο τέλος της δεκαετίας του 1920, δυστυχώς η εταιρία του Νίκου Θεολόγου κατέβασε ρολά… Ο ανταγωνισμός ήταν πλέον τεράστιος με τις βιομηχανίες του Τουρνικιώτη αλλά και του Μπουχάγιερ να έχουν ήδη κατακλύσει την αγορά.  
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις